amsterdam

Het Amsterdams staand horloge


Het verzilveren van een wijzerplaat

restauratie amsterdams horloge

Van een Amsterdams staand horloge van Bernard Scale was de wijzerplaat in slechte staat. De verzilverde delen waren in 1888 opnieuw verzilverd en daarna voorzien van een dun vernislaagje. Die vernislaag zorgt ervoor dat het zilver niet zwart uitslaat. In de vernislaag waren een aantal krasjes waardoor de daaronder liggend zilverlaag zwart werd. Op een plek was zelfs door het zilver heen gepoetst waardoor het onderliggende messing zichtbaar werd.

wijzerplaat verzilveren

Na googelen vond ik de website van Matthé Petersen en via email gaf Matthé me goede informatie. Bij VOF Van de Gevel in Tilburg kocht ik een potje Augusta Labor Anreibeversilberung, een staaf Renia Billiant wax (zwarte schoenenwas, om de zwarte letters en afbeeldingen weer te zwarten) en een spuitbus Plastik 70 vernis voor printplaten.

De wijzerplaat werd geheel uit elkaar gehaald.

Met zilverpolish werd elk verzilverd onderdeel ontdaan van de oude vernis en werd de zwarte corrosie weggepoetst.

re-silver a brass clock dial

Daarna werd elk onderdeel met de zilverpasta opnieuw verzilverd. Na de verzilvering werden afbeeldingen, indien nodig opnieuw gezwart. Met een strijkbout werd de schoenwas op de ringen gewreven en direct daarna met papier afgewist. Vervolgens nogmaals een verzilvering met de pasta om de zwarte waas te verwijderen.

amsterdams horloge wijzerplaat verzilveren

Tenslotte, niet afgebeeld, werd elk onderdeel in een laag vernis gespoten. Deze vernis is onzichtbaar. Op de foto lijkt de wijzerplaat vlekkerig, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Zilver is moeilijk te fotograferen. Zie hieronder het totaalresultaat.

wijzerplaat verzilveren met zilverpasta

En hieronder het zelfde proces van de dagen schijf:

amsterdams staand horloge

agusta verzilverpasta

restauratie amsterdams horloge

eindresultaat

 


 
 

© 2023 copyright op alle informatie en afbeeldingen