amsterdam

Het Amsterdams staand horloge


Vervalsingen

Er zijn vele soorten vervalsingen van het Amsterdams staande horloge.

Hieronder enige voorbeelden. Alle varianten komen in praktijk voor: originele oude klokken die zodanig zijn aangepast (met nieuwe of oude onderdelen) dat het geheel niet meer voldoet aan de benaming "Klok van ..... ", tot en met moderne klokken in de stijl van de 18e eeuwse voorbeelden.

De hieronder getoonde voorbeelden van details van vervalsingen zijn slechts een paar voorbeelden.

valse klok

Deze klok komt waarschijnlijk uit het atelier van Riel en De Graaf (1914-1920). Op de plaats waar een secondewijzer zou moeten zitten zit een medaillon. Ingezet naamschildje "Paulus Bramer" met moderne lettersoort. Moderne versieringen tussen de cijfers. Grove graveringen. Namen die deze fabriek gebruikte zijn ondermeer Paulus Bramer, A. du Gesne, Pieter Klok, Laurens Rupert, Jan Bernink. Alle gebruikte plaat is gewalst en niet gehamerd en in verschillende onderdelen van de klokken zijn nummers geponst.

 

 

valse klok

Frans Stinmeth komt in het boek van Enrico Morpurgo geheel niet voor. De wijzerplaat is geassembleerd; er is een bovenstuk aangezet. Hollandse wijzerplaat. Engelse wijzers. Gravering van de dagen waarschijnlijk grof en weinig verfijnd.

Een andere aanwijzing is de Chronos met beweegbare zeis in de deur. Originele klokken hadden geen beweegbare maar een vaste zeis.

valse chronos

Wijzers van 19e eeuwse klokken zijn vaak van metaal dat overal even dik is. Wijzers uit de 18e eeuw lopen naar de punt toe wat dunner uit.

valse wijzer

 

De naam van de klokkenmaker is soms een verbastering van de originele naam. Zo kwam ik een klok van Johannes Verhulst tegen, een klok van Js. du Clesne , Gerrit ter Voren. Vaak zijn bij de replica's de namen gegraveerd in inlegstukken.

valse naam

 

De gaffel die het scheepjesmechaniek aandrijft kan met een schroefje nagesteld worden; iets wat men bij 18e eeuwse klokken nooit ziet.

valse gaffel

 

De platines van het uurwerk zijn gemaakt van gewalst metaal en er zijn nummers ingeponst. Bij de originele 18e eeuwse klokken zijn de platines gehamerd en er zijn geen nummers ingeponst.

(nog geen foto beschikbaar)


 
 

© 2017 copyright op alle informatie en afbeeldingen